Khamis, 11 Oktober 2012

Kosui dwi warna Okt 2012
Bahan A
2 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
2 cawan air
1 chb air kapor
1 cht garam

Bahan B
1 cawan air
3/4 cawan gula merah

Bahan C
1 cawan air
3/4 cawan gula pasir
1/2 cawan air pandan

Cara membuatnya
1. Gaul semua bahan A dan blender
2. Tuangkan 1/2 bahagian dalam mangkuk
3. Lenser loyang 10" dengan minyak dan masukkan dalam pengukus yang
    mula dipanaskan
4. Didihkan bahan C
5. Blend perlahan 1/2 bahan A dalam blender tadi dan tuangkan bahan C    
    sambil ditapis. setelah sebati, ia akan sedikit kental, tuangkan dalam loyang
    dan kukus.
6. Sementara itu didihkan bahan B dan tuangkan baki 1/2 adunan dalam
    mangkuk tadi ke dalam blender putar perlahan
7. Bila bahan B mendidih tuangkan dalam blender sambil ditapis, putar hingga
   sebati
8. Cucuk-cucuk/cakar permukaan adunan yang di kukus dalam loyang tadi
    dan curahkan perlahan-lahan baki adunan dalam blender ke atasnya.
9. Kukus hingga masak (permukaannya buruk, mengerutu dan kembang)
    lebih kurang 40 minit. Sejukkan dan makan dengan kelapa yang telah
    digaul garam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan