Kosui dwi warna Okt 2012
Bahan A
2 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
2 cawan air
1 chb air kapor
1 cht garam
Bahan B
1 cawan air
3/4 cawan gula merah
Bahan C
1 cawan air
3/4 cawan gula pasir
1/2 cawan air pandan
Cara membuatnya
1. Gaul semua bahan A dan blender
2. Tuangkan 1/2 bahagian dalam mangkuk
3. Lenser loyang 10" dengan minyak dan masukkan dalam pengukus yang
mula dipanaskan
4. Didihkan bahan C
5. Blend perlahan 1/2 bahan A dalam blender tadi dan tuangkan bahan C
sambil
ditapis. setelah sebati, ia akan sedikit kental, tuangkan dalam loyang
dan kukus.
6. Sementara itu didihkan bahan B dan tuangkan baki 1/2 adunan dalam
mangkuk tadi ke
dalam blender putar perlahan
7. Bila bahan B mendidih tuangkan dalam blender sambil ditapis, putar hingga
sebati
8. Cucuk-cucuk/cakar permukaan adunan yang di kukus dalam loyang tadi
dan curahkan perlahan-lahan
baki adunan dalam blender ke atasnya.
9. Kukus hingga masak (permukaannya buruk, mengerutu dan kembang)
lebih kurang 40
minit. Sejukkan dan makan dengan kelapa yang telah
digaul garam.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan